Saturday, December 12, 2009

HANYA 26 EKOR BERUK BANTAH NGA KOR MINGKumpulan yang berhimpun membantah pertikaian Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Meng berhubung peruntukan dana pembinaan masjid di sini semalam tidak mendapat sambutan dan hanya dihadiri oleh 26 orang.

Mereka dipercayai mewakili tiga Pertubuhan Bukan Kerajaan dan sebuah parti politik bertindak membuat bantahan di hadapan Masjid Daerah Seberang Perai Utara di Teluk Air Tawar.

Mereka sebelum itu bertindak membut pengumuman dengan pembesar suara kepada jemaah yang hadir menunaikan fardhu Jumaat bagaimanapun ia masih gagal menarik penyertaan jemaah.

Tiga NGO itu ialah Pertubuhan Gabungan Suci Asli Malaysia (GSAM), Ikatan Rakyat Insan Muslim Malaysia (IRIMM) dan Kongres India Muslim Malaysia (KIMMA) manakala parti politik yang dimasudkan ialah Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Tasek Gelugor.

Apa yang ingin dibawa oleh pihak penganjur itu tidak mendapat perhatian jemaah yang dilihat tidak berminat menyertai bantahan tersebut kerana rata-rata mereka megetahui perkara sebenar berhubung isu tersebut.

Baru-baru ini timbul kontraversi apabila Nga Kor Meng berucap di parlimen berikutan kegagalankerajaan memberi dana kepada agama lain berbanding 611 buah masjid seluruh negara dalam tempoh tahun 2000 sehingga 2008.

Sehari selepas itu, Nga Kor Meng menafikan kenyataanya bermatlamat menimbulkan ketidak puasan hati masyarakat Islam sebaliknya sekadar merujuk kepada jawapan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop yang mempertuntukan RM748.26 juta manakala kepada agama lain sekadar RM9 juta atau 1.2 peratus sahaja. - sumber

4 comments:

 1. Sudah lewat 52 tahun Umno dan kuncu-kuncunya menerajui Perak.Tidak pernah kita mendengar orang bukan Islam begitu berminat mendalami atau pun sekurang-kurangnya mengambil tahu tentang isi AlQuran, inilah kali pertama seorang Ahli Parlimen Non Muslim yang bersusah payah cuba menyebut ayat Quran dan sudi menerima bimbingan dari.. terutamanya oleh Menteri Besar yang Sah Dato Seri Nizar Jamaluddin.

  ReplyDelete
 2. Apa jasa UMNO (baru) kepada Islam?

  Habuk pun takdak.

  ReplyDelete
 3. Apa ke jadah UMNO ni..dah tak ada ke kerja nak dibuat lagi?....sejak dulu hingga sekarang masih jadi wakil syaitan atas muka bumi ni.....memfitnah,menipu dan perkataan yang sewaktu dengannya.

  Kalau jenis parti busuk didokong oleh pemimpin busuk macam ni lah jadinya....

  ReplyDelete
 4. ZAMBRI THE PELE.......
  satu mak, bapa lain2.

  ReplyDelete