Monday, October 26, 2009

JANGAN BIARKAN TG HJ NIK AZIZ MENANGIS LAGI“Saya dah tua tak perlu didalangi orang dah. Seperti yang saya katakan saya hanya hendak jaga parti saya supaya dihormati sampai bila bila. Masalah letak jawatan tu… Selagi umur saya ada, banyak lagi perkara yang belum berakhir.”

Inilah penegasan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat terhadap beberapa kenyataan kononnya bukan Nik Aziz yang membuat kenyataan agar diadakan satu mesyuarat khas untuk menukar kepimpinan partinya.

Nik Aziz menafikan tuduhan kononnya dia telah didalangi pihak tertentu dalam membuat kenyataan atau cadangan tersebut dan tindakannya itu adalah sebagai tindakan terakhirnya sebelum melepaskan jawatan.

Antara yang membuat kenyataan seolah-olah Nik Aziz hanya membuat kenyataan berdasarkan pandangan orang lain adalah Ketua Dewan Ulama PAS, Datuk Harun Taib dan Ketua Penerangan PAS Selangor, Roslan Shahir yang tidak percaya kenyataan itu datang dari Nik Aziz sendiri.

Harun berkata, beliau tidak percaya Nik Abdul Aziz yang menulis di dalam blog berhubung muktamar khas itu.

“Setakat ini saya masih tak percaya Tok Guru Nik Abdul Aziz buat keputusan seperti itu,” ujarnya kepada media selepas merasmikan Majlis Penutup Sambutan Jubli Perak Pasti Negeri Terengganu di Dewan Banat Maahad Darul Quran, Rusila, petang ini.

Katanya, walaupun perkara itu terdapat di dalam blog tok guru, namun siapa sebenarnya yang menulis tidak diketahui.

“Saya tak percaya tok guru kata. Saya rasa bukan tok guru (tulis). Saya kenal tok guru,” ujarnya.

Baginya, dengan kecanggihan yang ada sekarang, sesiapa sahaja boleh menulis dan memasukkannya ke dalam blog Menteri Besar Kelantan itu.

Kenyataan kedua-duanya membayangkan seolah-olah Nik Aziz dipergunakan oleh sesetengah pihak yang rapat dengan beliau untuk membuat kenyataan sebegitu. Yang menjadi sasaran adalah bekas Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa yang dianggap sangat rapat dengan Menteri Besar Kelantan itu.

Ketika ditanya media mengenainya, Nik Aziz menegas, beliau sudah tua dan tidak perlu jadi dalang orang.

Beliau memberitahu, apa yang diluahkan tidak ubah sebagai melontarkan buah pikiran demi menjaga keluhuran parti kerana parti PAS adalah sebuah parti yang dihormati oleh seluruh masyarakat.

Dan umumpun sudah maklum bahawa PAS sebelum ini memang bertindak dalam membuat sesuatu keputusan ialah secara kolektif iaitu malaui Majlis Syura yang juga berfungsi sebagai tempat membuat dasar.

“Jadi kalau ada orang yang tidak setujupun tidak mengapa, saya tidak kecewa. Saya Cuma beri idea bila timbul sesuatu yang memaksa saya buat begitu,” katanya yang juga sedikitpun tidak merasa kesal terhadap penolakan PAS Selangor mengenai cadangan itu.

SUMBER : www.darisungaiderhaka.blogspot.com

5 comments:

 1. pemimpin seharusnya berlapang dada..jangan melenting bila ditegur..contohi lah sahabat rasulullah..

  tidak salah EGM diadakan demi menjernihkan keadaan..jika mereka(pemimpin yang dituduh) dipihak yang benar usah lah risau dan khuatir kerana dengan adanya usaha sedemikian akan menjernihkan keadaan dan membersihkan imej mereka semula..jika tidak akan berterusan dikata kawan dan lawan..bukankah lebih baik jika fitnah dunia dapat dihalang walaupun pahit..

  ReplyDelete
 2. Hanya insan yang berani, jujur, telus dan amanah jer yang tak kisah dengan EGM.

  ReplyDelete
 3. MCA parti bukan Islam lebih berani dari PAS.Jangan menidakkan cakap orang lama dan berpengalaman dalam PAS.Ini untuk kepentingan parti bukan peribadi.Parasit ada dalam PAS.Masih tak sedar lagi?Tok Guru dah lama tahu tapi yang lain masih lena dalam mimpi indah.Agenda kotor dan jahat musuh Islam.Sedarlah para pejuang.Banteras pengkhianat PAS.

  ReplyDelete
 4. Individu yang "mimpi indah" ini perlu dikeluarkan. Mereka hanya muncul selepas PAS berada di arus perdana dan dulu dulu sewaktu PAS masih berlabel parti kampung, puak puak nih entah di mana.

  Hassan Ali masa tu kat Hulu Langat lagi.....

  ReplyDelete
 5. Sabda Rasulullah SAW:

  Bukanlah daripada golongan kami (golongan umat Islam) barangsiapa yang menyeru kepada perkauman,

  dan bukanlah daripada golongan kami (golongan umat Islam) barangsiapa yang berjuang demi kerana perkauman,

  dan bukanlah daripada golongan kami (golongan umat Islam) barangsiapa yang mati kerana perkauman.
  -Hadis riwayat Muslim, Abu Daud dan An-Nasa'ie.

  GOLONGAN INI HARUS DISINGKIRKAN DARI KEPIMPINAN PAS DEMI KEJAYAAN PERJUANGAN BERLANDASKAN ISLAM

  ReplyDelete