Saturday, June 27, 2009

NAJIB BUAT KELAKAR KALDAI
Heboh seluruh negara berita Obama call Najib. Macam dilanggar garuda layaknya. Special sungguh panggilan itu. Maklumlah, panggilan daripada golongan istimewa kepada "golongan istimewa".

Panggilan itu kononnya bagi menyatakan persetujuan Obama untuk mempertimbangkan permohonan Malaysia untuk membawa pulang dua orang rakyat negara ini yang ditahan di Guantanamao.

Pada aku, tujuan panggilan itu bukanlah sesuatu yang dipersoalkan tetapi kewajaran menghebohkan "panggilan" itu yang sangat haramjadah dan gampang sifatnya.

Dah jadi macam pemimpin di Afrika pula nampaknya. Heboh siang malam jika sesuatu itu boleh menaikkan nama pemimpin tersebut. Macam Najib nih lah. Dulu mungkin kita bangga bila mendapat berita pemimpin luar memuji Malaysia tetapi sekarang rasa nak termuntah bila mendengar ada pemimpin luar menunjukkan sikap yang begitu hormat dengan pemimpin Malaysia (baca sebagai pemimpin UMNO).

Zaman Tun Dr Mahathir dulu memang betul negara luar hormat sebab Tun Dr Mahathir selamber jer rembat pemimpin Barat. Zaman Pak Lah, orang dah tak pandang dah. Zaman Najib, orang dah muntah hijau dah dengan Malaysia.

Korang perasan tak satu perkara. Masa Pak Lah mula mula naik jadi PM dulu, Bush call. Sekarang zaman Najib, Obama call. Macam drama tiruanlah pulak jadinya.

Takperlah Najib. Suka hati engkaulah. Engkau relax jer dulu. Mana tau kot kot lepas nih Perdana Menteri atau Presiden Monggolia pulak yang call.

UMNO adalah kaldai yang cuba mengkaldaikan kita rakyat Malaysia. Utusanlah pencacainya.

p/s : Nak tanya sikit. Obama cakap Melayu atau cakap Omputih? Obama kan boleh cakap Bahasa Indonesia. Yang aku takutkan adalah Obama cakap Bahasa Indonesia tapi Najib lak yang cakap bahasa Omputih. Maklumlah, PPSMI lah katakan.

No comments:

Post a Comment