Saturday, November 7, 2009

KEPIMPINAN PRESIDEN PAS MENJADI ISU PANASSeperti dijangka, seminar politik PAS hari ini panas dengan isu kepemimpinan Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang dikritik keras seorang ahli akademik, Prof Dr Abdul Aziz Bari sebelum ini.


Dalam sesi 'percambahan minda' yang melibatkan Dr Abdul Aziz sendiri, pandangannya di Sinar Harian bulan lepas dan wawancara dengan Malaysiakini semalam yang mengkritik pedas kepemimpinan Abdul Hadi menimbulkan pelbagai reaksi daripada peserta.


Peserta yang jelas tidak berpuas hati dengan Dr Abdul Aziz termasuklah pemimpin PAS Terengganu, Datuk Abu Bakar Chik yang berkata beliau "tidak dapat melihat muka" pakar undang-undang perlembagaan itu di seminar hari ini.


"Beliau kena jawab dengan tegas. Saya sendiri rasa tidak hendak tengok muka profesor. Bukan tidak hendak tengok (terus), tetapi hari ini sahaja.


"Semua orang tidak mahu Umno," katanya, menjawab tuduhan ada pemimpin parti itu ingin bekerjasama dengan musuh politik tradisinya itu.


Abu Bakar juga mempersoalkan penjelasan Dr Abdul Aziz sebelum itu yang meminta peserta tidak memfokuskan kepada analisis pilihan rayanya semata-mata kerana ia dibuat dalam ruang lingkup ke arah pembentukan sistem dua parti di Malaysia.


"Kenapa? Secara jelas (hendak) jadi ejen Barat apabila paksa kita ikut sistem dua parti. Kalau tidak ejen Barat pun, ejen nafsu dia. Turun, jadi orang politik!" cabarnya, disambut takbir sebahagian peserta.


Terdapat juga beberapa peserta yang bangun meminta Dr Abdul Aziz membuktikan dakwaannya bahawa Abdul Hadi kini "Pak Lah versi PAS" dan "sudah kehilangan stim" seperti diterbitkan di akhbar web ini, semalam.


Malah ada yang menuntut Dr Abdul Aziz memohon maaf kerana didakwa merendahkan-rendahkan seorang ulama Islam, yakni Abdul Hadi.


Ahli akademik yang dilihat rapat dengan pembangkang itu juga dicabar mendedahkan sumbernya yang memberikan maklumat parti kepadanya.


Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan pensyarah kajian media Universiti Malaya, Prof Madya Dr Abu Hassan Hasbullah turut membentangkan pandangan dalam sesi pagi tadi.


Bagaimanapun, Dr Abdul Aziz yang kelihatan enggan mengulangi lagi kritikannya di media itu dipertahankan oleh Dr Abu Hassan yang meminta semua peserta bersikap terbuka terhadap tanggapan yang dilontarkan.


Mengakui analisis Dr Abdul Aziz itu selari dengan tinjauannya mengenai kepercayaan politik, termasuk terhadap PAS, Dr Abu Hassan menyatakan kekecewaannya terhadap sikap beberapa peserta melepaskan geram kepada pembentang.


"Seminar politik sebegini diadakan buat kali pertama dalam sejalah politik negara. Masalah sepatutnya diselesaikan dengan intelektual, bukan dengan perbalahan.


"Kenapa datang dengan soalan yang tersedia dari rumah, kemudian marah kepada pembentang. (Sikap) ini primitif. Yang hendak dibincangkan, (soal) kecerdikan politik.


"Kita kena tahu di kurun apa kita berada. (Zaman) ini bukan abad ke-13,” katanya, kali ini disambut tepukan gemuruh, tidak seperti kebiasaan penyokong PAS yang gemar bertakbir.


Malah, setiap komen yang mengkritik kepemimpinan PAS dan kerajaan perpaduan sering disulam tepukan peserta, berbeza dengan reaksi terhadap pandangan yang mempertahankannya.


Sementara itu sewaktu menggulung hujahnya, Dr Abdul Aziz berkata beliau tidak mempunyai bukti atau "ubat" untuk memantapkan PAS.


"Soal label pro-Umno, masuk Umno (yang dikaitkan dengan isu kerajaan perpaduan), ada atau tidak, tuan kena cari sendiri. Kalau tahu Umno cukup jijik pada PAS, yang pergi dekat, buat apa?" katanya.


Beliau juga mengulangi kenyataannya sebelum ini bahawa perlu ada "korban" dengan menggugurkan beberapa pemimpin kanan dalam PAS - jika mampu, termasuk Abdul Hadi - bagi menyelesaikan konflik dalaman parti Islam itu.


"Saya pun bukan menuduh, (isu) ini bukan (kes) jenayah. Saya tidak hina, saya cuma menyebut prestasi seorang presiden (parti).


"Saya tidak kritik peribadinya (Abdul Hadi) sebagai seorang ulama. Siapa saya hendak persoalkan? Saya tidak ada niat langsung," jelasnya.


Secara sinis beliau berkata, bermula Isnin ini beliau tidak akan menulis lagi tentang parti itu sebaliknya akan memfokuskan kepada konflik dalaman MCA pula.


"Saya sudah tulis sudah banyak kali. Ada tiga artikel saya yang keluar daripada kebiasaan saya (menulis soal perlembagaan). Lepas ini, saya tidak buat perkara ini.


"Saya tidak akan sentuh lagi PAS. Saya buat (analisis) MCA pula," katanya.


Selain Abu Bakar, pemimpin yang tidak selesa dengan pandangan ahli akademik itu termasuklah Setiausaha Pemuda PAS Kamaruzaman Mohamad.


Manakala ahli jawatankuasa Muslimat PAS Aiman Athirah condong kepada analisis Dr Abdul Aziz.


Al-Husseyn : Kenapa begitu sekali sikap Abu Bakar Chik?Kalau pandangan seorang profesional seperti Aziz Bari pun ditempelak sebegitu rupa, apatah lagi pandangan orang biasa bawahan parti atau daripada blogger yang cuba memberi pandangan....


SUMBER : www.malaysiakini.com

6 comments:

 1. "kita mahu BUKTI" kata ular-dalam-semak


  you want prove??!!! wait till the PR13 and you will see your prove from the rakyat themself. that time don't you dare said that rakyat is stupit to choose BN because we rakyat has give PAS ample warning of what we want & don't want.

  and since all pas members are soo primitif minded people, let me ramain you that :

  IN POLITIC PERCEPTION IS EVERYTHING

  pergilah buka buku strategy politic sikit, jangan asyik baca buku agama je, mana nak terbuka minda. Quran pun suruh kita BACA, BACA, BACA

  ReplyDelete
 2. Perhatikan betul-betul : 'setiap komen yang mengkritik kepemimpinan PAS dan kerajaan perpaduan sering disulam tepukan peserta, berbeza dengan reaksi terhadap pandangan yang mempertahankannya.', iaitu takbir : 'disambut takbir sebahagian peserta'. perhatikan antara DUA perbezaan ini. Perbezaan antara TAKBIR dengan TEPUK TANGAN. Yang takbir itu adalah pure PAS (PAS TULIN). Perlembagaan PAS dalam bab 2 fasal 4 : 'Seruan PAS adalah ALLAHU AKBAR'. Yang tepuk tangan itu pula siapa ? Lihat Perhimpunan Agung UMNO ada TAKBIR ? tentu sekali tiada. Yang ada hanya tepuk tangan bila PAS atau pemimpinnya kena belasah. Mereka itu sebenarnya fraksi UMNO yang buat bermacam-macam onar dalam PAS untuk memmecahbelahkan jamaah. Kutuk TG Presiden, lebal-melebal, perbesarkan isu perpecahan dll, dengan nawaitu menangguk di air keruh. Semoga Allah menghancurkan usaha mereka ini dan dan semoga mereka diberi pertunjuk kembali ke pangkal jalan. Amin.

  ReplyDelete
 3. Dangkal atau dungu? Berpemikiran cetek atau otak tepu?

  Tepuk dada tanya iman.

  ReplyDelete
 4. saudara pemburu syahid,

  saudara dan saya sebagai seorang penyokong/ pendokong PAS, saya minta saudara review balik apa yang saudara tulis. General comment, bukan terhad pada entri ini sahaja.

  Meskipun saya banyak bersetuju dengan pendapat saudara, cuma saya risau kita ni jatuh dalam kategori 'bila bergaduh, dia berlebih-lebihan'. Salah satu ciri munafiq yang Nabi S.a.w jelaskan dalam hadis.

  Kalau orang lain melampau, tak perlu la kita sama berlebihan.

  Saya harap saudara dapat terima peringatan ini, kerana peringatan hanya bermanfaat buat orang mukmin. Semoga jadi peringatan buat semua, yang say no to munafiqeen

  ReplyDelete
 5. Takbur dan syok sendiri memang sukar untuk berubah. Si luncai terjun dengan labu-labunya...biarkan...biarkan

  ReplyDelete