Tuesday, August 11, 2009

H1N1 - LUAHAN RASA TIDAK PUAS HATI TENGKU PUAN PAHANG TERHADAP NAJIBTengku Puan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah dan lima anakanda baginda dirawat di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAF) kerana dijangkiti Influenza A (H1N1).

Lima anakanda baginda yang berumur tujuh hingga 14 tahun, termasuk pasangan kembar yang berusia sembilan tahun dimasukkan ke hospital pada Jumaat lalu, manakala baginda dimasukkan keesokan harinya.

Pengarah hospital, Datuk Dr Ardi Awang ketika dihubungi, berkata keadaan baginda dan semua anakanda Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah yang sedang dirawat di wad diraja hospital berkenaan sudah diberikan antiviral.

Baginda berkata, Tengku Hassanal Ibrahim dan Tengku Muhammad Iskandar yang bercuti daripada belajar di luar negara turut dijangkiti.

"Apa yang merisaukan saya adalah Tengku Ahmad Ismail yang menghidap asma dan radang paru-paru ringan. Anak saya juga kadang-kadang muntah dan meracau. Selain itu, tujuh pekerja istana telah dikuarantin kerana ada tanda-tanda penyakit itu," katanya.

Baginda juga meminta kerajaan dan rakyat lebih serius menangani wabak itu yang kini mengorbankan banyak nyawa di negara ini.

"Saya bimbang kerana pihak tertentu dan orang ramai seolah-olah tidak memandang serius wabak ini. Kesedaran kurang dan majlis yang membabitkan orang ramai masih dianjurkan walaupun penyakit mudah merebak," katanya.

Titah baginda tersebut dilihat sebagai satu sindiran tajam kepada Najib yang sibuk dengan politiking untuk merampas Selangor daripada Pakatan Rakyat sehingga mengabaikan wabak H1N1 yang telah mengorbankan 32 rakyat Malaysia dan ratusan malah ribuan lagi sedang diancam maut lantaran wabak tersebut.

Kealpaan Najib begitu nyata sehingga beliau sendiri memeperhebatkan majlis-majlis keramaian dan perhimpunan untuk menagih populariti bagi kepentingan peribadi dan politiknya sepertimana kehadiran beliau di beberapa majlis yang terbuka yang memaksa kehadiran rakyat menyambut beliau.

Bernama melaporkan semalam Najib akan melancarkan satu kempen besar-besaran minggu ini untuk menyedarkan orang ramai tentang bahaya penyakit Influenza A (H1N1) memandangkan wabaknya kini semakin serius.

Perdana Menteri berkata kerajaan juga akan menyediakan ubat antiviral di hospital dan klinik awam di seluruh negara.

Sehingga hari ini, 32 orang meninggal dunia dan 1,983 orang dijangkiti penyakit itu di negara ini.

"Sudah terhantuk baru tengadah," tegas seorang aktivis masyarakat yang menempelak kenyataan Najib itu.

Nota : Sedarkah kita bahawa Najib baru "umum" jer nak buat kempen besar besaran untuk cegah H1N1?

Kempen jer? Cegah pula macam mana? Kempen tu maksud dia tak sama dengan cegahlah bangang...

Kita mengalu-alukan "niat baik" Najib dan kerajaan laki bini yang bercadang nak lancarkan kempen besar besaran tu. Soalnya, kenapa selepas lebih 30 orang menjadi korban dan kenapa selepas hampir 2 000 kes positif dilaporkan?

Memang hamlau tahap lahabau puak puak nih.....

No comments:

Post a Comment