Tuesday, August 11, 2009

H1N1 - DAH 38 KORBAN - KERAJAAN LAKI BINI SAMATARAFKAN NYAWA KITA DENGAN NYAWA NYAMUK
Jumlah kematian akibat selesema A (H1N1) meningkat kepada 38 orang apabila enam lagi kematian dicatatkan dalam tempoh 24 jam.

Jumlah keseluruhan naik mendadak kepada 2,253 kes apabila 270 kes baru - rekod tertinggi dalam satu hari - dilaporkan, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican.

Semalam enam kematian, sementara kelmarin lapan kematian dilaporkan - termasuk kes-kes yang baru disahkan dan belum dilaporkan.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan 5,500 hingga 28,000 rakyat Malaysia akan mati dalam wabak selesema itu jika 20 peratus daripada 27.7 juta penduduk negara ini dijangkiti virus A (H1N1).

Unjuran ini dengan mengambil kira andaian kadar kematian antara 0.1 hingga 0.5 peratus daripada 5.5 juta orang yang dijangkiti, kata pengarah penyakit berjangkit WHO Dr Tee Ah Sian hujung bulan lalu.


Itu adalah laporan portal malaysiakini. Aku rasa portal malaysiakini lebih "update" berbanding laman web rasmi MOH berkaitan H1N1.

Walapun malaysiakini juga mendapat maklumat daripada Jabatan Kesihatan Malaysia tetapi segalanya maklumat itu terus disiarkan kepada umum sebaik sahaja diterima.

Manakala, laman web rasmi MOH berkaitan H1N1 pula macam nak tak nak jer buat siaran.

Mana pergi Menteri Kesihatan yang bodoh piang tu?

Memang hamlau tahap lahabau hangpa nih....

No comments:

Post a Comment