Friday, August 14, 2009

JAWAPAN AKU KEPADA "ANON" YANG MARAHKAN AKU SEBAB MELAHANATKAN KERAJAAN LAKI BINI DALAM ISU H1N1NIH APA YANG ANAK BULUH BETUNG @ ANON TU TULIS - apalah kau ni. masih islam lagi ke kau ni asyik melaknat orang islam di pagi jumaat ni.


NIH PULA JAWAPAN AKU KEPADA ANAK BULUH BETUNG @ ANON TERSEBUT - Hang buka tafsir al-Quran. Buka surah al-Lahab. Tengok terjemahan dan tafsir ayat (1) surah al-Lahab tu.

"Celakalah kedua dua tangan Abu Lahab dan celakalah".

Takkan hang nak kata "Apalah Allah swt nih. Kata celaka kat Abu Lahab dalam al-Quran. Tegurlah baik baik"?

Sdra/Sdri ANON,

Teguran dan nasihat itu ada tahap dan caranya.

Ada kelompok kita kena tegur dengan pujuk. Menjadi suatu yang melampau jika kelompok "pujuk" ini kita tengking atau kita perangi.

Ada kelompok kita kena tengking baru sedar. Menjadi suatu yang melampau jika kita perangi kelompok ini dan menjadi sesuatu yang sia sia jika kita pujuk kelompok ini.

Ada kelompok kita kena pelempang baru akan sedar. Menjadi melampau jika kita perangi kelompok ini dan menjadi tidak bijak serta bodoh jika kita menggunakan pendekatan memujuk ke atas kelompok ini.

Pendek cerita, ada kelompok kita kena maki hamun baru akan sedar. Ada kelompok kita kena perangi baru akan sedar.

Dah 56 orang mati dan ramai lagi yang menunggu untuk mati sedangkan kerajaan laki bini masih dok kata "jangan panik, basuh tangan, tutup muka". Sedangkan penyelesaian yang tuntas masih belum kelihatan.

Semuanya masih berada pada status "akan" - "akan umum", "akan bincang", "akan jumpa", "akan minta", "akan maklum" dan macam macam "akan" lagi. Tapi, penyelesaian haram takde pun.

So, hang agak agak, apa pendekatan yang sesuai untuk guna terhadap kerajaan laki bini nih?

Pada aku, secara peribadinya, anugerah LAHANAT tu adalah yang paling sesuai setakat nih.

Masa masa depan, aku tak taulah. Boleh jadi anugerah dan gelaran tu akan berubah.

Tapikan, untung aku bagi "lahanat". Kalau aku bagi "P***M**", macam mana?

Tentu lebih berbisa lagi, kan?

4 comments:

 1. PUAK2 BODO NIE MEMANG SESUAI BAGI AYAT2 YG MCM TU...TU PUN TAK SEDAR JUGAK, DAKWAH SUDAH, TARBIYAH SUDAH, MUZAKARAH SUDAH, MUQABALAH PUN DAH, APA LAGI NAK,PUAK JENIS TAK FAHAM AGAMA NIE MEMANG PAYAH...

  ReplyDelete
 2. Salam....

  Ana sambung sikit lagi.

  Dakwah sudah. Tarbiyyah sudah. Muzakarah sudah. Muqabalah sudah.

  Sikit lagi nanti dapat haramjadahlah pulak.

  ReplyDelete