Thursday, August 13, 2009

JAWAPAN AKU KEPADA "ANON" YANG MEMBELA UMNO SAMPAI BERBUIH MULUTMamat nih hantar komen kat blog aku. Dia kata aku fanatik benci UMNO. Pastu, dia bela kerja buat puak puak UMNO hamlau wal lahabau tu. So, nih jawapan aku kepada dia. Yang tulisan kuning tu apa yang dia tulis. Aku tak edit walau sikit pun. Yang hijau tu pula, jawapan aku untuk dia.


Enjoy it....


Kenapa ko ni fanatik sgt benci umno. atleast org umno islam. ko benci membabi buta. ko ingat kalau PR menang dap nak bgi malaysia negara islam. jgn harap lah. orang PKR plak semua plak semua melayu liberal ala barat.


AKU MEMANG PEMBENCI UMNO YANG FANATIK SELAGI MANA UMNO TIDAK MENGUBAH SIKAP DAN PENDEKATANNYA.

UMNO ISLAM? ISLAM TANG MANA? KALAU ISLAM, DAH LAMA ROSMAH MANSOR TUTUP AURAT. ISLAM MEWAJIBKAN TUTUP AURAT TAPI UMNO BUAT BUAT TAK FAHAM. BUKANKAH ITU BERERTI UMNO MENOLAK HUKUM YANG NYATA WAJIBNYA? ISLAM KAH?

APA BUKTI HANG TUDUH AKU BENCI UMNO MEMBABI BUTA? AKU MEMBENCI UMNO BERSEBAB. TANYA DIRI HANG SENDIRI SAMA ADA AKU BENCI UMNO SECARA MEMBABI BUTA ATAU HANG YANG MENYOKONG UMNO MEMBABI BUTA.

BETUL, PR BELUM TENTU MEMBENARKAN NEGARA ISLAM DIDIRIKAN JIKA PR BERJAYA MENGUBURKAN UMNO. HANG PERNAH TELA'AH BUKU BUKU SIRAH TAK?

WAKTU RASULULLAH SAW HIJRAH KE MADINAH, ORANG ISLAM DI MADINAH ADA BERAPA ORANG? MAJORITIKAH ISLAM DI MADINAH KETIKA MULA MULA RASULULLAH SAW HIJRAH? MAKSUD AKU, PENDUDUK ASAL MADINAH YANG BUKAN MUHAJIRIN.

RASULULLAH SAW DENGAN KESABARAN YANG TEGUH DAN MENGAMBIL MASA LEBIH 20 TAHUN UNTUK TEGAKKAN ISLAM. BUKANNYA SEHARI DUA. BEGITU JUGA DALAM PR. ISLAM TIDAK AKAN TERTEGAK ESOK ATAU LUSA. MASA YANG AKAN MENENTUKAN BILA ISLAM AKAN DITEGAKKAN.

LAGIPUN, PEMERINTAHAN ISLAM BUKANLAH WAJIB DENGAN LABEL ISLAM. APA YANG WAJIB ADALAH NILAI NILAI ISLAM YANG DUGUNAPAKAI UNTUK SISTEM PEMERINTAHAN TERSEBUT.

CONTOH, APABILA SEORANG KAFIR MEMERINTAH DENGAN ADIL DAN SAKSAMA, BUKANKAH PEMERINTAHANNYA ITU MEMENUHI KRITERIA PEMERINTAHAN ISLAM?

PEMERINTAHAN ISLAM BUKAN BERERTI YANG MENJADI PEMERINTAH ITU WAJIB ISLAM. HANYA KEPALA PEMERINTAH WAJIB ISLAM. PEMBANTU PEMBANTUNYA TIDAK WAJIB ISLAM TETAPI WAJIB MEMERINTAH MENGIKUT ISLAM.

JIKA MELAYU PKR ISLAM ALA BARAT, MELAYU UMNO PULA ISLAM ALA APA? APA BEZA ISLAM BARAT ATAU ISLAM TIMUR? SEJAK BILA ADA BEZA ISLAM BARAT DAN ISLAM TIMUR? BUKANKAH ISLAM ITU SATU SAHAJA? ADAKAH QURAN YANG DITELA'AH DI BARAT BERBEZA DENGAN QURAN YANG DITELA'AH DI TIMUR? ADAKAH BERBEZA DI ANTARA CERAMAH DI DALAM BAHASA ARAB, CERAMAH DI DALAM BAHASA MELAYU DAN CERAMAH DI DALAM BAHASA MANDARIN?


umno rasis? memangla rasis sikit. ko ingat bdk melayu boleh dapat biasiswa ke kalau xde NEP. jgn haraplah. aku ade kwn menyokong kuat PR dan salah seorang NGO pro PR. Selalu kutuk umno x adil. tpi anak2 dier sume dapat scholarship/blaja JPA n petronas n uitm. kalau xde NEP n bersaing dgn bkn melayu. hmmm, xdelah..

UMNO MEMANG RACIST DAN RACIST UMNO ADALAH RACIST YANG SANGAT KETERLALUAN. APA KENA MENGENA BIASISWA DENGAN NEP? BIASISWA HANYA KENA MENGENA DENGAN HAK ISTIMEWA DAN KEUTAMAAN KEPADA KAUM BUMIPUTERA DAN BUKANNYA NEP.

LAGIPUN, BIASISWA ITU ADALAH TANGGUNGJAWAB KERAJAAN DAN BUKANNYA MILIK UMNO. JADI, APA ALASAN HANG UNTUK KAITKAN BIASISWA DENGAN UMNO?

YANG MENJAHANAMKAN SISTEM PENGAGIHAN BIASIAWA JUGA ADALAH UMNO. UMNO MENUKARKAN BIASISWA KEPADA PINJAMAN.

JIKA HANG MENGAMBIL PENDIRIAN UNTUK MENYATAKAN BAHAWA ORANG PR LAWAN KERAJAAN TETAPI KENAPA AMBIL JUGA BIASISWA KERAJAAN, HANG SEPATUTNYA BERFIKIR DAN MEMAHAMI SERTA MENELITI SUDUT PEMBAYARAN CUKAI PENDAPATAN SETIAP RAKYAT TIDAK KIRA SAMA ADA PENYOKONG PR ATAU PENYOKONG BN.

JIKA HANYA PENYOKONG UMNO SAHAJA YANG LAYAK UNTUK MENERIMA BIASISWA ATAS ALASAN PENYOKONG UMNO ADALAH PENYOKONG KERAJAAN DAN PENYOKONG PR ADALAH PENENTANG KERAJAAN, APA KATA PENYOKONG UMNO MEMBAYAR CUKAI PENDAPATAN KEPADA KERAJAAN UMNO DAN KAMI PENYOKONG PR MEMBAYAR CUKAI KEPADA KERAJAAN PR.

TENTU TIDAK RELEVAN, BUKAN? KERANA PEMBAYARAN CUKAI ADALAH TANGGUNGJAWAB RAKYAT KEPADA NEGARA DAN KEBAJIKAN RAKYAT TERMASUK BIASISWA ADALAH TANGUNGJAWAB NEGARA KEPADA RAKYAT. NEGARA BERERTI KERAJAAN DAN RAKYAT ITU PULA MERANGKUMI PENYOKONG UMNO DAN PR.

SESIAPA JUGA YANG MENJADI PEMERINTAH ATAU KERAJAAN, MAKA TANGGUNGJAWAB MEMBERIKAN BIASISWA ITU ADALAH TANGGUNGJAWABNYA. BUKANNYA TANGGUNGJAWAB UMNO.

AKU TIDAK MEMBANTAH NEP DAN AKU BERSETUJU JIKA HANG MENGATAKAN NEP DIWUJUDKAN UNTUK BANTU MELAYU. YANG KAMI PERSOALKAN ADALAH CARA NEP DIKENDALIKAN. KENAPA HANYA BEBERAPA KERAT MELAYU SAHAJA YANG MENERIMA MANFAAT SEDANGKAN MELAYU MELAYU YANG SEPATUTNYA MENDAPAT MANFAAT DARIPADA NEP TERABAI.

LEBIH 30 TAHUN NEP DIWUJUDKAN TETAPI BERAPA ORANG USAHAWAN MELAYU YANG BERJAYA DILAHIRKAN MENERUSI NEP? ADAKAH NEP GAGAL? TIDAK !! YANG GAGAL ADALAH PENGENDALI NEP IAITU KERAJAAN YANG TIDAK TELUS YANG GAGAL UNTUK MEMBEZAKAN YANG MANA HAK UMNO DAN YANG MANA HAK KERAJAAN.


ko cuba lihat kat bandar2 kat malaysia semua hak milik bukan melayu kedai2 n pusat beli belah. every town is a chinese town. please be rational.

MEMANG SEMUA GEDUNG GEDUNG BESAR PERNIAGAAN BUKAN MILIK MELAYU. AKU TAK NAFIKAN. TETAPI BILA GEDUNG GEDUNG BESAR INI WUJUD? SELEPAS PILIHANRAYA UMUM KE 12 ATAU SEJAK PULUHAN TAHUN DULU?

JIKA KEWUJUDANNYA ADALAH SELEPAS PILIHANRAYA UMUM KE 12, MAKA HANG BOLEH MELETAKKAN KESALAHAN ITU KEPADA PR.

TETAPI, BUKANKAH GEDUNG GEDUNG BESAR ITU WUJUD DENGAN SAMA WUJUDNYA NEP? SEPATUTNYA APABILA ADA NEP, MAKA BAGAI CENDAWAN TUMBUHLAH GEDUNG GEDUNG BESAR MILIK MELAYU. MALANGNYA, 30 TAHUN LEBIH NEP DIWUJUDKAN, TAK ADA SATU PUN GEDUNG BESAR MILIK MELAYU. SALAH PR KAH? SALAH NEP KAH? ATAU SALAH PENGENDALI PENGENDALI NEP YANG "MENGAGIH AGIHKAN" DANA YANG DIPERUNTUKKAN KEPADA NEP?

BE RATIONAL. FIKIR GUNA AKAL, BUKANNYA GUNA OTAK.


ko tahu tak psl guna perkataan Allah s.w.t dalam ajaran kristian tu. NGO yang nak lawan untuk bgi pakai nama Allah s.w.t tu semua NGO pro PR. Ko jgn buat x tahu pulak nafikan!!. aku baru dpt risalah pendakwah kristian letak kat kereta aku tulis dalam bahasa melayu n guna nama Allah. kite bkn org arab. diorg bolehlah beza. ko tak caya bleh aku pos kat ko.

TUNJUKKAN SATU AYAT DI DALAM AL-QURAN ATAU PUN SATU HADITH YANG KATA PERKATAAN "ALLAH SWT" ITU MILIK MUTLAK ATAU MILIK EKSKLUSIF UMAT ISLAM. WE ARE TALKING ABOUT THE WORD "ALLAH SWT" NOT ABOUT THE CONCEPT OF "ALLAH SWT".

JIKA MENYOKONG, JANGAN MENYOKONG MEMBUTA TULI TANPA AMBIL TAHU HUJUNG PANGKALNYA. BEGITU JUGA JIKA MEMBANTAH, JANGAN BANTAH BUTA TULI TANPA KITA FAHAMI ILMU YANG BERSABITAN DENGANNYA.

JIKA HANG KATA KITA BUKAN ORANG ARAB, JADI KITA TAK BOLEH BEZA SAMA ADA RISALAH ITU RISALAH ISLAM ATAU RISALAH KRISTIAN, ITU BUKAN SALAH BAHASA. APA NAK DIKECOHKAN JIKA KITA FAHAM BENAR DENGAN ILMU ILMU ISLAM? JIKA KITA FAHAM BENAR TENTANG ISLAM, MAKA TENTU KITA BOLEH MEMBEZAKAN ANTARA RISALAH ISLAM DAN RISALAH KRISTIAN WALAU DALAM APA BAHASA SEKALIPUN. HATTA, JIKA BERTULIS JAWI SEKALIPUN.

MANTAPKAN PENGETAHUAN KITA DENGAN ILMU ILMU ISLAM SUPAYA KITA TIDAK TERPEDAYA. BUKANNYA HALANG HAK ASASI ORANG LAIN. ISLAM MENGARAHKAN KITA JANGAN MEMAKSA DALAM BERAGAMA.

SEBELUM HANG KOMEN TENTANG RISALAH KRISTIAN YANG MENGGUNAKAN KALIMAH "ALLAH SWT" TU, HANG TAHU ATAU TIDAK BAHAWA BEBERAPA TAHUN DAHULU PIHAK KDN LAH YANG MENGIZINKAN PENGANUT KRISTIAN MENERUSI SIDANG INJIL BORNEO UNTUK MENCETAK INJIL DI DALAM BAHASA MELAYU? DAN INJIL TERSEBUT DIBERI TAJUK AL-KITAB.

PERKATAAN THE FATHER DI DALAM AL-KITAB ITU DITERJEMAHKAN SEBAGAI ALLAH SWT DAN THE SON DITERJEMAHKAN SEBAGAI RASULULLAH? ADAKAH HANG TAHU SEMUA NIH? ATAU HANG HANYA MEMBANTAH SEBAB PUAK PUAK HANG BANTAH?


psl ISA pulak, bkn untuk tahanan politik je. kalau tgok bilangan tahanan byk adalah penjenayah x de bukti cth bos kongsi gelap n sindiket. baca dulu fakta jgn sokong je.

TIDAK KIRALAH SAMA ADA TAHANAN ISA TU TAHANAN POLITIK ATAU TIDAK. SEBAGAI WARGANEGARA YANG MERDEKA, BAWA MEREKA KE MAHKAMAH. DAKWA MEREKA. JIKA CUKUP BUKTI DAN KETERANGAN, HUKUM MEREKA WALAU SIAPA PUN MEREKA. BUKANNYA KURUNG MEREKA BERTAHUN TAHUN TANPA PENDAKWAAN.

JIKA HANG KATA MEMANG SAH DEPA NIH SALAH TAPI BUKTI JER YANG TAK ADA, ADAKAH ITU SALAH MEREKA? BUKANKAH ITU SALAH POLIS YANG MENYIASAT KES TERSEBUT? SEPATUTNYA POLIS YANG PERLU DIGASAK SECUKUPNYA SUPAYA MENYIASAT DENGAN BETUL. BUKANNYA TANGKAP ORANG ORANG YANG DISYAKI THEN KURUNG BERTAHUN TAHUN.

AKU BERMINAT SANGAT NAK BACA "FAKTA" YANG HANYA BACA TENTANG ISA TU. HARAP HANG DAPAT BAGI KAT AKU.

-dewa- / PEMBURU SYAHID

No comments:

Post a Comment